26 Mart 2013 Salı

Chrome'da Kayıtlı Form verilerini temizleme

Browser'ların Autofill özelliği tekrar tekrar kutucuklara aynı harfleri,kelimeleri yazma zahmetinden kurtaran bir nimettir aslında. Hele benim gibi aynı mailbox'ı günde onlarca kez erişmek için kullandığınız kullanıcı adı/parolayı gözü kapalı yazacak kadar parmaklarınız refleks kazandıysa. Çoğu zaman aceleyle yazılan harfler,yanlışlıkla basılan Enter tuşu bazen kullanıcı adını tam olarak yazamamanıza, ya da dikkatsizlik sonucu kullanıcı adı kutucuğuna parolanızı yazmanıza neden olmuştur. İstenmeden yazılan bu harfler ve kelimeler aynı giriş formunun kutucuğunda her zaman karşınıza çıkar. Ya da belki - hani çok mecbur kaldınız - kişisel bilgisayarınızın haricinde bir takım bilgisayarları kullanmak zorunda kaldınız. Bu durumda sizinle birlikte aynı bilgisayarı kullanan farklı kişiler gerekli tedbirleri almazsanız en azından kullanıcı adınızı kolaylıkla öğrenebilirler. Tek yapmaları gereken imleci kutucuğun üzerine getirmek. Neyse çok uzatmayayım,anlatmak istediğimi anladığınızı umuyorum. Uzun zamandır canımı sıkan bu konuyu bugün kökten çözmeye karar verdim. Yazının başında belirttiğim gibi bu özellik çoğu zaman işimi kolaylaştırıyor,dolayısıyla kayıtlı tüm form verilerini silmek istemiyorum. Benim istediğim,Resim 1'de gösterildiği gibi belirli sayfalarda kendi kullanıcı adımın dışında abuk subuk kullanıcı isimlerinin görünmemesi.


Resim 1

Chrome tarayıcısında bu tip istenmeyen kayıtlı verilerden kurtulmanın en kestirme yolu Liste kutusunda silinecek değeri seçtikten sonra klavyenin "Delete" tuşuna basmak. Bu kadar kolay :) Ama yok ben heyecan ararım,zoru severim derseniz önce SQLite Database Browser'ı indirin. Kurulum gerektirmeyen küçük bir uygulama. Çalıştırmadan önce Chrome'u kapatın,ki kullanım sırasında kilitlenen dosyalara ulaşabilesiniz. SQLite Database Browser'ı çalıştırdıktan sonra 

%userprofile%\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default\

konumundaki "Web Data" dosyasını açın ( Resim 2 )

Resim 2

Aracın "Browse Data" sekmesinde "autofill" tablosunu seçtiğinizde, tarayıcının Autofill özelliği ile kaydedilmiş form verileri listelenir. Filtreleyerek ya da silinmesi istenen verinin bulunduğu satır seçilerek sildikten sonra dosyayı kaydederseniz bu verilere veda etmiş olursunuz. (Resim 3)
Farkında olmadan Browser Forensics konusuna da girmiş oldunuz :)

Resim 3


1 yorum: