24 Eylül 2013 Salı

Türkiye'deki hacktivist gruplar üzerine

Bu yazıya uygun bir resim bulabilmek için çok uğraştım,en uygun resmin, dünyanın en büyük ve tanınmış hacktivist grubu Anonymous'u simgeleyen resim olabileceğini düşündüm. Tam yazıya ekleyecektim ki, memleketin hacktivist gruplarının Anonymous'a pek benzemediğini fark ederek bu fikirden vazgeçtim.
Wikipedia'ya göre "Genel anlamda eylemcilik veya aktivizm, toplumsal değişme ya da politik değişiklik meydana getirmek için kasıtlı bir biçimde yapılan eylem olarak tanımlanabilir. Bu eylem çelişmeli tartışmalarda taraflardan birini desteklemek ya da muhalefet etmektir."
Türkiye'de ise durum biraz farklı, aktivizm hemen herşey de olduğu gibi siyasi görüşlerle paralellik gösteriyor. Sosyalist'ler, Milliyetçiler, Atatürkçü'ler, Ülkücü'ler, Cemaatçi'lerin varlığı Cumhuriyet tarihi kadar eski. Bu kadarla da sınırlı değil, bir de bu ideolojilerin kombinasyonları var. Bilgisayar dünyasındaki hacktivist'ler de aktivist gruplarla benzerlik gösteriyor.Ben bu gruplardan popüler olanları birkaç kriter altında kıyaslamaya çalışacağım.

RedHack
1997 yılında kurulduğunu iddia eden bu grup, bu yazının hazırlandığı tarih itibariyle en popüler olanı.İdeolojileri Marksizim ve Sosyalizm. Diğer hacktivist gruplarca bölücü terör örgütünü desteklemekle ve üyesi olmakla suçlanıyorlar. Daha çok,2012 yılındaki Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne ait çok sayıda belge/ihbarı yayınladıktan sonra tanındılar ve kamuoyunda sempati kazandılar. Pek inandırıcı olmasa da,üyelerinin birbirini tanımadığını ve yurtdışında bulunduklarını iddia ediyorlar. Canlı yayın konuşmaları ve yazıları,diğer gruplara nazaran eğtim ve kültür seviyelerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.Hedefleri genellikle kamu web sitelerinden seçtiler. Diğer grupların aksine hedeflerini toplumsal olaylar,hükümetin ya da kamu kurumlarının yanlış uygulamaları ve söylemlerine uygun olarak belirliyorlar. Ego tatmini için sıkça kullanılan "giriş sayfası değiştirme" yerine, ele geçirdikleri verileri ifşa ederek sempatizan sayılarını artırma yolunu tercih ediyorlar. Anonymous ile zaman zaman işbirliği yapıyor, DDoS saldırılarında yardım alıyorlar. Halkı galeyana getirme konusunda başarılılar.

Ay Yıldız Tim
2002 ylında kurulduğu söylenen grubun üyelerinin çoğunluklu olarak yurtdışında ikamet ettiği söyleniyor. Atatürkçü-milliyetçi olduklarını iddia etseler de, şuan ki hükümetin bölücü örgüte verdiği tavizleri görmezden gelmeleri ideolojilerinin devletçilik ve İslamcılıktan ibaret olduğunu gösteriyor. Yönetim kadrosundakilerin ve sözcülerinin canlı yayınlarda verdikleri demeçler, iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlanan insanlar oldukları imajını çiziyor. Hele sözcülerinin "fesbuk ve server" demesi eminim birçok kişiyi gülümsetmiştir. En yaygın eylemleri, diplomatik sorun yaşanan devletlerin kamu kurumlarına ve özel şirketlerine ait web sitelerin giriş sayfalarını ideolojik görüşlerine uygun mesajlarla değiştirmek şeklinde. Son zamanlarda saati 50 dolara kiralanabilen botnetlerle yaptıklarını düşündüğüm DDoS saldırıları da gerçekleştirmeye başladılar. Skiddy demek de istemiyorum ama bilgisayar/bilişim güvenliği konusunda çok derin teknik bilgiye sahip olmadıkları,counter strike oynamaktan bu konulara çok kafa yormadıkları kolayca anlaşılıyor. Takipçi sayısı, kendileriyle uzaktan yakından alakası olmayan İş Bankası servis kesintisinden sonra bu kesintinin nedeni kendileri imiş gibi nemalanmalarıyla artış gösterdi. Askeriyede görmeye alışık olduğumuz bir hiyerarşileri var,üyeleri bilgi becerilerine göre rütbelendiriliyor ve farklı hedefi-becerileri olan küçük gruplarda faailyet gösteriyor. Moraliniz bozuksa twitterdaki mesajlarını okuyun, 1 tane ne üdüğü belli olmayan web sitesinin giriş sayfasını değiştirme haberini "Ermenistan Hacked" başlığıyla verirler,sanırsın bu site o ülkenin bel kemiği ya da bu ülkenin tüm web sitelerinin giriş sayfası değiştirildi, ülke www'den silindi :)

Cyber Warrior
Şüphesiz memleketin en komik topluluklarından bir tanesi (bkz). Web sitelerinde back track (yeni adıyla kali) toollarının kullanımını birbirlerine öğretmeye çalışıyorlar.Askerlerimizin başına çuval geçirilmesi hadisesinden sonra amerikan menşeeli web sitelerine yaptıkları spray saldırılarla isimlerini duyurdular.Ne zaman kuruldukları hakkında bilgi yok,ASP tabanlı web sitelerinin en altındaki akıllara zarar ibare ("Cyber-Warrior TIM All Legal and illegal Rights Reserved") kanuni ve kanuna aykırı bir takım haklarının saklı  :))) ve 2001 yıllarına dayanan geçmişleri olduğunu gösteriyor. İdeolojileri yok, anlamakta ve anlatmakta zorlandıkları bir misyonları var. İnanç ve ahlaki değerlerine saldırı yapan herkesi düşman olarak görüyorlar. Hemen her grupta olduğu gibi bu grupta da eskiden çok iyi hackerlar olduğu iddia edilmiş. Yazının yayınlandığı tarih itibariyle takipçi sayısı 3000 civarında. Güvenlik literatüründeki "Script Kiddie" tanımı için gösterilebilecek en iyi örnek desem yalan olmaz. Forumlarındaki birkaç başlığı ve bu başlıklardaki yorumları okuyunca,bu çocukların nasıl bir hayal dünyasında yaşadıklarını görünce ister istemez üzülüyorsunuz. Teknik ve entellektüel birikim seviyesi düşük.Hazırladıkları videoların hakkını vermek gerek, resim ve video düzenleme konusunda önleri daha açık.

Siber Ergenekon Tim
Yakın zamanda kurulmuş oluşumlardan birtanesi. CW kadar olmasa da kurucularından biri olduğunu iddia eden delikanlının hazırladığı ekran görüntüsü videoları eğlenceli,arka planda türküler,ankara havaları çalıyor. Tekno/rap müzikli yabancı özentisi videolardan iyi bence. Bende antipati oluşturan "Team ya da TİM" uzantılı diğer gruplar gibi vakit ve enerjilerini Video düzenlemeden, alevlerin harflerin logoların havalarda uçuştuğu videolar hazırlamaktan ziyade biraz programlama/betik dillerini öğrenmede kullanırlarsa kendileri için daha faydalı olur. Aksi halde afişe olmuş açıklarla Facebook / Twitter hesaplarını ele geçirmekten öte yol alamazlar. Bu grubun popülaritesi Alper Terzioğlu takma ismini kullanan iktidar yalakası,Türklük düşmanı,şeref yoksunu ve dingilin önde gideni sapığın facebook hesabını ele geçirmeleriyle arttı. Kendileri gibi iktidar karşıtı olmalarına rağmen,aynı zamanda bölücü örgüt sempatizanı olan diğer örgütleri tam anlamıyla desteklemeye içi elvermeyen, kendine yediremeyen insanlar bu grubun ortaya çıkmasıyla eksikliğini duydukları Milliyetçi,Atatürkçü aynı zamanda ve en önemlisi Vatansever hacktivist bir gruba kavuşmuş oldular. Milliyetçi olduğunu iddia ederken dini değerleri ayaklar altına alan siyasi partilerin eylemlerine ve söylemlerine itirazı olmayan diğer grupların aksine Siber Ergenekon Tim bu tip eylem ve söylemlere de tepki gösterebilmekte. Grubun an itibariyle 4200 twitter takipçisi var. Teknik ve entellektüel bilgi birikim seviyesi düşük.
Düzenleme (23 Haziran 2014) Grup dün Alper Terzioğlu takma isimli soysuzun ve şimdiye kadar hakkında güzel tek bir çift laf edeni duymadığım ve ismi lazım olmayan bir büyükşehir belediye başkanının twitter hesabını ele geçirerek adından söz ettirmiştir.

Anonymous Turkey
Anonymous oluşumu dünya çapında tanındıktan,destek bulduktan sonra hemen her ülkede düzene karşı sesini yükseltmek isteyen hacktivistler bu isim altında,şube zihniyetiyle çeşitli gruplar oluşturdular. Anonymous Turkey de bunlardan biri. Bu grubu ideolojik kalıplara sokmak biraz zor,biraz özgürlükçü,biraz Atatürk'çü,biraz milliyetçi,biraz sosyalist,biraz devletçi,biraz savaş karşıtı...hepsinden biraz biraz. Zaman zaman twitterda yayınladıkları mesajlarda ve eylemlerinde çelişkiler bulunuyor. Anonymous ismini kullanıyorlar ama Türk kamu sitelerine yapılan saldırılar gibi bazı operasyonlara dahil olmuyorlar. Yazının yayınlandığı tarih itibariyle twitterdaki en popüler 3 yerli hacktivist grubundan biri. Belirgin,hafızalara kazınmış eylemleri yok. Zaman zaman kamu sitelerini hedef alabiliyorlar.

Yazılanlar,konuşulanlar,anlatılanlar ışığında benim gözlemlerim böyle. Aynı fikirde olmayabilirsiniz, saygı çerçevesinden çıkmayan yorumlarınızı her zaman yayınlarım sıkıntı yapmayın.
Güzel bir deyim vardır "at izi it izine karıştı", yukarıdaki grupların inançları,ideolojileri, söyledikleri ile yaptıkları bazen o kadar tutarsız oluyor ki insanlar kime inanacağını,güveneceğini şaşırıyor. Türk bayrağını logolarından,profil resimlerinden eksik etmeyenlerin sadece Cemaatçi ve Cumhuriyet karşıtı lamerler olduğu gerçeğini göremiyorlar kimi zaman.Ya da inandıkları grupların iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlanan,neye inandığını kendisi dahi bilmeyen ergenlerden oluştuğunu fark edemiyorlar. Yukarıdaki grupların çoğu hazır portal paketleriyle site işletiyor, çoğu da genele açık. Biraz zaman ayırın açın bakın,konuları yorumları okuyun,youtube'daki videoları izleyin,siz de şaşıracaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder