1 Kasım 2012 Perşembe

Windows Performans Ölçütlerinin SQL Veritabanına Yazdırılması Konusunda Anlatılmayanlar


Windows işletim sistemlerinin uzun zamandır performans verilerini SQL veritabanına yazabildiğini bilmeyen yoktur sanırım ve uygulaması çok kolay görünür, ama kullanan sayısı da çok azdır. Bu yazıda sadece domain ortamındaki sunucularınızın performans verilerini bir başka - tercihen merkezi - veritabanı sunucusuna yazdırırken dikkat etmeniz gereken - her zaman olduğu gibi heryerde bulamayacağınız türde -noktalardan bahsedeceğim.Saatlerinizi ortaya çıkacak sorunlarla geçirmek istemiyorsanız dikkatli okuyun.

Ekran görüntülerini kullandığım ve performans ölçütlerini (metrik) toplayacağımız kaynak sunucu Windows 2008 Enterprise Edition, verileri yazacağımız veritabanı sunucusu ise aynı domainde SQL Server 2008 çalıştıran ayrı bir sunucu.

  1. İlk dikkat edilecek konu kullanacağınız DSN ( Data Source Name ) in System DSN olması, ne yazık ki Performans monitor User DSN'leri kullanamıyor. Oluşturacağınız System DSN'de veritabanına bağlantı için Windows Authentication kullanmalısınız.System DSN'i tanımlarken kullandığınız hesabın veritabanına erişim yetkisi olmayabilir,sorun değil siz yine de DSN'i oluşturun.
  2. İkinci dikkat edilecek nokta oluşturduğunuz Data Collector Set'i veritabanında yetkili (db_owner yeterli) bir domain kullanıcı hesabıyla çalıştırmanız.( Resim 1) . Bu domain kullanıcı hesabı yukarda bahsettiğimiz System DSN'i kullanacak hesap olacak. 

  3. Resim 1

  4. Üçüncü dikkat etmeniz gereken nokta, kullandığınız domain kullanıcı hesabı ( servis hesabı olabilir )'nın performans verisi toplayacağınız sunucunun "Performans Log Users" ve "Performans Monitor Users" lokal gruplarına dahil olması. (Resim 2)

Resim 2

System DSN nasıl oluşturulur, Performans Monitor'de Data Collector'a nasıl tanımlanır,Veritabanına erişim için hangi portların açık olması gereklidir gibi kolay edinilebilir bilgiler için google'a başvurabilirsiniz.

Siz de performans ölçütlerini veritabanında saklamak isterseniz, verileri grafiğe dökmek için kendi geliştirdiğim ve siz sevgili okuyucularımın beğenisine sunduğum ve asp ile geliştirdiğim uygulamayı tepe tepe kullanabilirsiniz. conn.asp dosyasındaki bağlantı bilgilerini kendi ortamınıza göre düzeltmeniz yeterli.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder