25 Aralık 2022 Pazar

2023 Çok güzel bir yıl olacak

Mevcut iktidar döneminde yıldızı parlayan
liyakatsiz yönetici/girişimci modeli.
Memleketten ayrıldığımdan beri bloğa yazmamışım, buna rağmen eski yazılar hatırı sayılır miktarda ziyaretçi almaya devam etmiş. Kıymetli zamanını yazılarımı okuyarak geçirenlere teşekkür etmeli miyim? Aslında teşekkür edecek bir durum yok, bloğun bana bir getirisi yok çünkü. İşinize yarayacak ufkunuzu genişletecek bir şeyler öğrendiyseniz yazılar için harcadığım zamanın boşa harcanmadığına sevinebilirim ancak.

Bu blog yazısı biraz samimi ve sert olacak. Herkesin bildiği üzere son 20 yıldır ülkede ılımlı bir otoriter rejim mevcut. Özgürlük az da olsa var yok değil, ama daha çok suç makinelerine ve çetelere var. BT sektörü için değerlendirme yapmak gerekirse son 5,10 yıl içinde-çok özel nedenleri olanlar hariç- ülkedeki kalifiye iş gücünün büyük çoğunluğu başka ülkelere gitmek zorunda bırakıldı. Üreten geliştiren insanların terketmesi, bir ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri... Gitme olanağı olmayanlar veya gitmeyi tercih etmeyenler ise çoğunlukla bilgisiz,tecrübesiz,siyasi torpil olmasa bulundukları makamı ancak rüyalarında görebilecek vasıfsız yöneticilere bağlı olarak ve korkudan seslerini çıkartamayarak - beni daha fazla şaşırtan ise ülkeyi bu sebeplerle terketmiş olduğunu bildiğim sektör çalışanlarının hala aynı korkunun esiri olmaları -kariyerini devam ettiriyor. Ekseriyetle sakallı ya da badem bıyıklı,ekose takım elbiseli ve yelekli bu yeni tip yöneticileri farketmek pek zor değil.


İfşa olan kişisel veriler, sızılan ve ele geçirilen kurum altyapıları, servis kalitesindeki düşüş, saatler boyu ve hatta günlerce hizmet veremeyen bankacılık ya da GSM servisleri ise yaşanan beyin göçünün en bariz sonuçları. Ulusal güvenlik penceresinden bakacak olursak durum daha da vahim. Liyakat esasına değil de siyasi parti ya da tarikat bağlantıları gözetilerek ülkenin kritik güvenlik altyapılarında ya da kurumlarında görevlendirilen personel, akla 5-6 yıl öncesine kadar güvenlik konusunda otorite kabul edilen hatta röportaj ve youtube yayını yapabilmek için peşlerinde koşulan ancak şimdilerde kaçak hayatı yaşayan tarikat müritlerini akla getiriyor. Bu sene gerçekleşecek olası iktidar değişikliğinden sonra ister istemez bu defa kimler ceplerinde gizli/çok gizli bilgilerle ülkeden kaçacak diye düşünüyorum.

Ancak yazının başlığında belirttiğim gibi 2023'ün güzel bir yıl olacağına inanıyorum. Acı olan, halkın bir avuç müteahite ve siyasi partiliye akıtılan kamu kaynaklarına tepki göstermeyip açlıkla ve hayat pahalılığıyla terbiye edilmiş olması. Gelecek yeni iktidarın önünde 20 yıldır eğitim sistemi ve politikaları yoluyla cahil bırakılan bir ulusun eğitilmesi, adaletin tesis edilmesi, hukuk kurallarının uygulanması, en önemlisi de kamu kadrolarındaki yozlaşmanın ortadan kaldırılması gibi zorlu görevler olacak. Ülke dışına gitmeye zorlanan on binlerce nitelikli insanın çoğu muhtemelen kısa-orta vadede geri dönmeyecek. Kesin olan bir şey varsa, tamamının ülkedeki iyiye gidişi hafif bir tebessümle takip etmeye devam edeceği. 

2023'de daha özgür,daha adil,daha güvenli,daha medeni,daha eşit bir Türkiye'de buluşmak üzere,herkese iyi seneler...

Fotoğraf hakkında not: Bu yazıyla uyumlu bir fotoğraf ararken, bir zamanlar yolumun da kesiştiği ve sahip olmadığı sertifikaların reklamıyla sektörde güvenlik hizmetleri sunduğunu bildiğim bir şahsın tam da istediğim gibi bir fotoğrafına rastladım. Şimdilerde -israil bağlantısı olduğunu da bildiğim- bu şahsın siyasi parti ilişkileri sayesinde bir çok ak teşkilatla ve kamu kurumuyla ortak iş yaptığını görünce ülkede güvenlik sektörünün içinde bulunduğu duruma daha da üzüldüm. Herneyse, bu fotoğraf da vermek istediğim - vasıfsız ama ekose ceketli, ağzından dini söylemleri eksik etmeyen ama aynı zamanda dinen yasaklı ne kadar halt varsa yiyen, kendisine akıtılan kamu kaynaklarını pahalı giyim kuşam ve aksesuarlara harcamayı seven - zamanın yöneticisi ve genç iş adamı modelini yansıtıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder